Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze dieren. Ze worden ingezet in de sport, maken een deel uit van ons gezin en vergezellen ons tijdens onze dagdagelijkse activiteiten. Net zoals mensen kunnen onze viervoeters geconfronteerd worden met blessures en ongelukjes.
Wanneer we als mens met een blessure/ letsel worden geconfronteerd, wordt als snel een kinesitherapeut aangeraden. Deze optie is nu ook mogelijk voor uw dier! Een fysiotherapeut ondersteunt zowel het dier als de eigenaar tijdens het revalidatieproces. Als eigenaar krijgt u een duidelijk beeld over de revalidatie, oefeningen worden aangeleerd en preventieve maatregelen om thuis veilig te bewegen worden doorgenomen.
Het doel van dit traject is het verminderen van pijn, vergroten van de bewegingsamplitudo, het vergroten van kracht en het behouden/verbeteren van de zelfstandigheid van het dier. In samenspraak met eigenaar/ dierenarts kan een fysiotherapeut ook trainingsschema's opstellen richting sport.
Ook preventieve check ups zijn mogelijk.
Dierfysiotherapie kan aangewend worden op gebied van preventie, revalidatie en training voor elk dier.
Waarvoor kan u bij een fysiotherapeut terecht?
- Rugproblemen (zoals bvb. hernia's)
- Plotse kreupelheden
- Spierzwakte (heupdysplasie, te snelle groei, verlamming, ....)
- Overbelastingsletsels
- Stijve gewrichten / artrose
- Postoperatieve revalidatie (kruisbandscheur, artroscopie, heupkopamputatie, ...)
- Gangrevalidatie (slepen, verlamming, evenwichts- en coördinatieproblemen, ...)
- Ondersteunen van seniors
- Begeleiden van jonge dieren (preventief/ sportgericht)
- Opstellen van trainingsprogramma’s
Praktisch?
Tijdens de intake wordt altijd gestart met een gesprek om een idee te krijgen van het huidige probleem. Indien u een verslag heeft van uw dierenarts, mag dat steeds meegebracht worden. Nadien volgt een observatie van de patiënt gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Aan de hand van de bevindingen van het onderzoek wordt dan een behandelplan (inclusief thuisoefeningen) opgesteld.
Wanneer uw dier op controle moet bij uw dierenarts (na een ingreep) wordt er steeds een verslag meegegeven aan de eigenaar.